Во украинскиот новоизбран парламент, настана тепачка меѓу дваесетина пратеници поради политички несогласувања. Решавањето на спорот со тупаници се случил вчеравечер поради прераспроредување на претседавањето во законодавните одбори меѓу фракциите во парламентот на Украина.

– Не, не, не, застанете, застанете! Престанете, почитувани колеги, престанете и ве молам да се вратите на вашите места – повторувал претседателот на парламентот, Владимир Гросман, близок соработник на претседателот на Украина, Петро Порошенко.

Независниот пратеник и поранешен лидер на протестите на киевскиот плоштад Мајдан, Владимир Парасјук, порача во парламентот да се заборават принципите на побуната која доведе до соборување на поранешниот претседател Виктор Јанукович во февруари.

Парасјук, обраќајќи ѝ се на парламентарната коалицијата која ја поддржува претходната украинска администрација, се закани дека „ако уште еднаш ја отворат својата бедна уста во парламентот, ќе ги исфрлат многу брзо, а нивните милиони нема да ги заштитат“.

– Мајдан и украинскиот народ се борат за транспарентност. Ако работиме дополнителни половина час во овој парламент и му покажеме на украинскиот народ дека не избрале неколку идиоти, туку дека сме им на услуга, ние само ќе заработиме бонус поени – рече Парасјук.

https://www.youtube.com/watch?v=Je5I4sgvXD4