Портпаролката на канцеларијата за надворешни работи на Велика Британија го поздрави изборот на нов претседател на Собранието на РМ и апелира за непречен и ненасилен трансфер на власта на избраната мнозинска коалиција.

„Обединетото Кралство ја поддржува демократската одлука на мнозинството пратеници во Македонија да го изберат Талат Џафери за претседател на Собранието. Подготвени сме за претстојната соработка со него. Ги повикуваме сите лица, институции и партии да овозможат непречен и ненасилен трансфер на власта од претходната владејачка партија кон мнозинската коалиција избрана во декември 2016 година. Колку побргу се формира влада, толку побргу ќе може да почне спроведувањето на итните реформи за доброто на граѓаните на Македонија. Во време на засилени тензии, сите лидери треба да се воздржат од загревање на етничките тензии. Секое такво однесување е опасно и спротивно на интересите на националното единство на Македонија“, се вели во изјавата.

Оттаму апелираат да им биде овозможено на државните институции, особено на полицијата, да ги извршуваат своите обврски без политичко влијание.