Младите велешани кои беа сопственици на стотината веб-страници што пропагираа во корист на новоизбраниот претседател на САД, Доналд Трамп, велат дека не сметаат дека нивните „портали“ имале какво било влијание на крајниот исход од претседателските избори. Дел од нивните пропагандистичките веб-страници или не постојат или неколку месеци ништо не објавуваат.

– Немам никаков коментар за победата на Доналд Трамп на претседателските избори во САД. Не мислам дека имав некакво влијание во победата на републиканскиот кандидат. Со веб-страницата веќе не работам и не знам дали понатаму ќе работам на веб-страници поврзани со политиката во САД – вели еден од младите велешани со кој „Мета“ разговараше и во април годинава.

Со него се согласува и друг велешанец кој вели дека веб-страницата на која тој работел веќе не постои и дека пролетоска последен пат бил објавен напис таму.

„Мета“ во април контактираше со петмина велешани, сопственици на веб-страници што пренесуваа пропагандистички вести во корист на, тогаш потенцијалниот кандидат на Републиканската партија, а сега – нов претседател на САД, Доналд Трамп.

Тогаш, младите велешани посочија дека финансискиот надомест им е најсилниот мотив за регистрирање на веб-страниците.

Пред неколку дена и светски влијателниот „Базфид“ користејќи ја „Мета“ како извор имаше опширна анализа за „македонскиот град Велес со популација од 45.000 луѓе, кој доживеа дигитална златна треска кога негови жители отворија најмалку 140 веб-страници што ширеа пропаганда за републиканскиот претседателски кандидат Доналд Трамп“.