Уличниот театар под отворено небо „Баскерфест“ ќе почне вечерва и ќе трае до 19 јуни. Атрактивни баскер-изведувачи од целиот свет ќе настапуваат на градскиот плоштад Македонија во Скопје, но и низ повеќе градови во земјава.

Граѓаните ќе уживаат во многу улични перформанси, баскер-точки и музички настапи.

Фестивалот ќе почне со парадата составена од учесници на фестивалот, што во 18 часот ќе тргне од пред хотел „Бристол“ и движејќи се по улица Македонија ќе стигне до плоштад Македонија, а во 19 часот ќе го отворат: магионичарот и илузионист Мистер Бугинага, светски познатиот танчар Суад Демировиќ и германскиот мајстор за комедија, Вили Вондер.

Фестивалот е под покровителство на Град Скопје, кој го поддржува со 900.000 денари.