САД воведуваат нови економски санкции кон Северна Кореја за дополнително да ѝ го ограничат пристапот до меѓународниот финансиски систем, поради „заканата“ што ја претставува режимот во Пјонгјанг.

Американското министерство за финансии оцени дека Северна Кореја е центар за перење пари и најави дека ќе преземе мерки за ограничување на меѓународните финансиски трансакции со таа земја.

Новите санкции треба да го спречат Пјонгјанг да ги користи меѓународните финансиски институции за развој на оружјето за масовно уништување и на балистичката програма.

Преку овие мерки ќе им биде забрането на странските финансиски компании да извршуваат индиректни трансакции со Пјонгјанг преку американските институции.