Изборот на искрени политичари кои не биле поврзани со корупција е првиот чекор во градење на вашата демократија, порача белгискиот експерт и поранешен посредник во работните групи за имплементација на Договорот од Пржино, Питер Ванхауте.

Ванхауте вели дека изборите сепак не се крајната цел, туку почетокот на потребните промени. Тој предупреди дека овие избори не смеат да бидат референдум за, како што рече, одредени политичари или политички партии да продолжат во поткопувањето на демократијата.

– Додека бев во Македонија, се сретнав со членови на вашата влада, политичари и претставници на партии кои слепо поддржуваат сериозни криминални дела и како политичари се вклучени во корупција, ги крадат вашите пари и ги ставаат на нивните лични банкарски сметки надвор од државата, имаат врски со организиран криминал и не сакаат да прифатат одговорност за нивните дела. Поради ова тие успешно го контролираат судството и бегаат од судење и од затвор. Видов новинари и уредници кои беа отпуштени или принудени да дадат отказ само затоа што биле критички настроени спрема власта – вели Ванхауте.

Белгискиот експерт вели дека бил сведок како партијата ги контролира граѓаните и ги тера да ѝ дадат поддршка.

– Истата партија сега ветува многу проекти, вели дека ќе вработува, дека ќе живеете во рај. Ова е далеку од вистината. Тие не дозволуваат критика, не дозволуваат да живеете слободно. Наместо тоа ви даваат трошки за да ве држат среќни, а тие бегаат со тортата – категоричен е Ванхауте.

Ванхауте ги повика граѓаните да излезат да гласаат в недела и да не се плашат дека ќе ја изгубат работата доколку се смени власта. Тој им упати порака на граѓаните да мислат на нивната иднина и на идната на нивните деца.