Врховната судијка Лидија Неделкова била изземена од одлучувањето за предметите на Специјалното јавно обвинителство поради „состојба на блискост“, односно затоа што нејзиниот син бил во некаков работен однос во СЈО, рече претседателот на Врховниот суд, Јово Вангелвоски, на денешниот бирфинг со новинарите.

Станува збор за случаите за апсењето на градоначалникот на општината Пустец во Албанија, Едмонд Темелко, во случајот „Титаник“ и за притворот на бизнисменот Сеад Кочан, осомничен во „Труст“.

Барањето за изземање на Неделкова, до Вангеловски го поднеле адвокатите на Темелко и на Кочан, а причината била сомневањето во непристрасноста на Неделкова, поради ангажманот на нејзиниот син во СЈО. Како доказ тие доставиле снимка од телевизијата „Телма“, на која случајно во кадарот бил „уловен“ синот на Неделкова, како излегува од просториите на СЈО.

Вангеловски, наведе и друг пример, како „доказ“ дека синот на Неделкова е ангажиран во СЈО.

– Од Врховниот суд беше пратено писмо до СЈО, на кое службено лице на приемното одделение ставило приемен печат и се потпишало на доставницата дека писмото е примено. Тоа лице што го примило писмото и се потпишало врз печатот е Давид Неделков, според потписот на доставницата, која стигна во судот – вели Вангеловски.