Новоизбраниот претседател на Собранието во Македонија мора да се почитува, порача шведската министерка за надворешни работи, Маргот Валстром.

„Претседателот беше избран од страна на парламентарното мнозинство и јас со нетрпение очекувам да соработувам со него. Шведска силно ги осудува шокантните акти на насилство што следеа по неговиот избор во четвртокот. Ова е целосно неприфатливо за една демократија и одговорните лица треба да бидат изведени пред лицето на правдата. Следниот чекор сега е да се формира нова влада што е можно поскоро во Македонија, каде предвремени парламентарни избори се одржаа кон средината на декември. Вратата на ЕУ е отворена за сите земји од Западен Балкан, вклучувајќи ја и Македонија“, наведува  Валстром.

Потребни се итни реформи во земјата и не треба да има пречки за мнозинството во парламентот да формира нова влада, пишува во изјавата на шведската министерка за надворешни работи.