Кучињата бездомници се честа слика во Западна Македонија, а најмногу можат да се забележат во Гостивар и Тетово. Денеска, градоначалникот на Општина Гостивар, Арбен Таравари, соопшти дека започнал процесот на вакцинација и поставување на чипови на кучињата. Првата официјална операција е извршена во Тетово, бидејќи од пријавените неколку фирми во тендерска постапка, ветеринарите кои ја добиле работата се токму од Тетово.

– Денеска на кучињата им се вршеше вакцинација и поставување на чипови. Тие се назначени со  градот и бројот на кучето кое што е третирано. Ќе се обидеме што поскоро да ги третираме сите кучиња во Општина Гостивар, за и граѓаните да можат да се чувствуваат безбедно – изјави Таравари.

Претседателот на Ветеринарната комора на Македонија, Томислав Николовски истакна дека со ова се започнува решавање на многу сериозен јавно здравствен, но и комунален проблем, односно дека на целиот процес ќе се пристапи систематски.

Во просторот на старата касарна во Гостивар е веќе започнат процесот за третирање на кучињата бездомници, но, како што кажа Таравари, не се завршени сите аминистративни работи, за целосно и официјално да се започне со работа, односно да се лиценцира центарот за третирање на кучињата.

Постојат и податоци кои покажуваат дека кучињата бездомници се носат од еден град во друг, но Таравари не сакаше да шпекулира, се додека не се добијат сигурни информации. Официјалната бројка на кучиња бездомници не е позната, но се смета дека има од 300 до 500 само во Општина Гостивар.