„Морам силно да ја отфрлам Вашата инсинуација дека сум бил пристрасен во корист на Владата на господинот Груевски, за време на нашиот процес на посредништво и мојата работа на Извештајот за Македонија во Европскот парламент (ЕП) и пред да сугерирате нешто такво, би требале да ги прашате претставниците на партиите што заедно и јас лично ги среќававме во Брисел и во Стразбур, и да го прочитате Извештајот што го поднесов до ЕП“, се вели во одговорот на словенечкиот европтатеник, Иво Вајгл, на отворенето писмо на лидерот на Либералната партија, Ивон Величковски.

Во одговорот, Вајгл вели дека во ниту една пригода не рекол дека лидерот на опозицијата, Зоран Заев, бил единствениот одговорен за неуспехот на преговорите на 10 јуни во Брисел.

„Не сум во состојба со Вас да ја споделам причината за мојата лутина и разочарувањето по последната средба со македонските лидери во Брисел. Може да ги имате Вашите убедувања и искуство, но од мое гледиште и од моето искуство во политиката, предлозите на масата беа најдобрата понуда и можност да се реши кризата во Македонија и да се овозможи да се преземе следниот чекор кон евроатланските интеграции. Извинете што не сум во можност и немам намера јавно да ги изнесам деталите за преговараното и предложеното компромисно решение. Би можеле, и искрено се надевам дека ќе се навратиме на него и ќе избегнеме можна натамошна ескалација на кризата во Македонија.
Патем, во ниту една пригода не реков дека господинот Заев е единствениот одговорен ниту за кризата, ниту за неуспешните обиди за нејзиното решавање. Не можам да преземам одговорност за тоа што македонските медиуми го пишуваат или како тие ги интерпретираат моите зборови и постапки и оние на другите. Од оваа причина во најголем број случаи се обидувам да избегнам средби со новинари, иако, како долгогодишен новинар, ги разбирам нивните професионални потреби.
Дозволете ми да кажам нешто што во овој контекст нема апсолутна вредност или релевантност, но јас се сметам дека сум добар и од доверба – долгогодишен – пријател на Вашата земја и народ.