fbpx

Вагнер станува клучна компонента на украинската кампања, вели британското разузнавање

-

Министерството за одбрана на Обединетото Кралство го изготви новиот брифинг за разузнавачките информации за она што се случува во Украина и истиот се фокусира на платеничката група Вагнер, пренесува „Гардијан“.

Во извештајот, меѓу другото, се вели дека„ речиси е сигурно дека групата сега командува со до 50.000 борци во Украина и стана клучна компонента на украинската кампања“.

Британското министерство за одбрана вели дека Вагнер доживеала извонредно брз развој, наведувајќи дека Евгениј Пригожин признал дека го основал Вагнер во септември 2022 година, додека во октомври отворил седиште во Санкт Петербург.

Се наведува дека паравоената група формално била регистрирана како правен субјект на 27 декември, според рускиот државен регистар. Како основна дејност групата назначила „консултации за менаџмент“, без да се споменат борбени служби.

Британското разузнавање вели дека Пригожин веројатно ја финансирал организацијата делумно со надуени владини договори доделени на неговите други компании.

„Регистрацијата најверојатно има за цел да ја максимизира комерцијалната добивка на Пригожин и дополнително да ја легитимира организацијата со сè повисок профил“, се наведува во извештајот на британското разузнавање.

ВМРО-ДПМНЕ и Левица со амандмани против покачување на платите на судиите и обвинителите

ВМРО-ДПМНЕ и Левица денеска со 4.500 амандмани ги блокираа четирите закони кои предвидуваат покачување на платите на судиите и јавните обвинители, како и на судскиот и обвинителскиот совет. Предлог-законите...