Мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање утрово измерија највисоки концентрации на честичките ПМ10 во Центар, односно 159,09 микрограми на еден кубен метар, во Карпош – 149,73 микрограми, Лисиче – 131,09 микрограми и во Гази Баба – 125,87 микрограми на еден кубен метар.

Неодамна, на регионалниот форум на програмата за поддршка на граѓанското општество „Цивика мобилитас“  беше истакнато дека политичките партии треба да понудат програми за заштита на животната средина, а потоа како активност да се спроведат за следните локални избори.

Учесниците на форумот предложија да се направи кратка предлог-политика за заштита на животната средина, која ќе се однесува на загадувањето на воздухот, управувањето со отпадот, урбанистичкото планирање и на спроведувањето акции.