Утре почнува регуларниот период од грејната сезона, кога испораката на топлинска енергија до потрошувачите се врши по строго утврдени правила и дијаграми во зависност од атмосферските услови и од надворешната температура. Овие правила и дијаграми се утврдени во регулативата за испорака на топлина до потрошувачите, одобрена од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ).

БЕГ информира дека доколку надворешната температура е пониска, се испорачува поголемо количество топлинска енергија и обратно, така што корисниците имаат обезбеден комфор и загреани домови во согласност со стандардите, односно температура во домовите не пониска од 20 до 21 Целзиусов степен.

При одредени атмосферски услови на доволно топло време, кога не е потребно никакво греење, се прекинува испораката на топлинска енергија во периодите на висока надворешна температура, а веднаш по намалувањето на надворешната температура под определените вредности, греењето повторно се вклучува.