Од утре почнува мерењето на загаденоста на воздухот во Битола, кое ќе трае две недели.

Според здружението „За нас се работи“, испитувањето ќе го прави приватната лабораторија „Фармахем“, а ќе се мери квалитетот на амбиенталниот воздух во центарот на градот, каде речиси три години е надвор од употреба мерната станица Битола -2.

– Утре ќе се знае каде ќе биде поставена мобилната мерна станица. Во соработка со лабораторијата, избрани се неколку локации, но чекаме одговор од Општината дали ќе дозволи да се постави на општинско земјиште. Ако не дозволи, ќе ја сместиме на приватен имот и мерењето ќе почне. Здружението на свој трошок ќе го прави испитувањето бидејќи досега на нашето барање Општината да обезбеди средства, не наидовме на позитивен одговор – изјави Горан Пинза од здружението за „За нас се работи“.

Мерењето на квалитетот на воздухот во Битола, според најавите, ќе чини околу 4.000 евра.

А.Б.