Метју Нимиц

Посредникот во спорот за името, Метју Нимиц, за утре свика нова рунда разговори меѓу претставниците на двете земји во Њујорк.

На средбата ќе присуствуваат македонскиот амбасадор Васко Наумовски и грчкиот дипломат Адамантиос Василакис. Средбите ќе се оджат во седиштето на ОН, при што Нимиц ќе има одделни средби со Наумовски и со Василакис, а потоа и заеднички разговори.

Целта на средбата, според најавата од прес-службата на ОН, е да се продолжат напорите за изнаоѓање заемно прифатливо решение за спорот за името.