Утре истекува рокот за поднесување на годишната даночна пријава за утврдување на персоналниот данок на доход, за приходите кои граѓаните ги оствариле во изминатата 2016 година, соопштуваат од Управата за јавни приходи (УЈП).

– Во текот на вторник и на среда се очекува околу 40.000 граѓани да ја исполнат својата обврска. Според последните податоци, најмногу пријави се доставени во Скопје (144.066), а 1.728 граѓани ја искористиле можноста за достава на пријавата преку е-даночни услуги – информираат од УЈП.

Досега, околу 360.000 граѓани пријавиле данок.

Од УЈП потсетуваат дека нивните даночните канцеларии работат од 8.30 до 20 часот, а граѓаните можат да ја достават годишната даночната пријава и преку пошта.

Заради избегнување на метежот, отворени се дополнителни шалтери во Скопје за поднесување годишна даночна пријава, лоцирани на приземјето на Дирекцијата за големи даночни обврзници (зграда на ССМ).