Корисниците на социјалните мрежи денеска го фалат грчкиот премиер Алексис Ципрас по говорот кој тој го одржа во грчкиот парламент за време на дебата пред гласањето за Договорот од Преспа. Дел од нив напишаа „Ципрас за претседател“, а други го пофалија за неговата храброст да ги спомне македонските бегалци од Грција.

– Не сакам да ја критикувам историјата на Комунистичката партија на Грција, онаа која се однесува на славомакедонскиот буквар кој ваши членови им го делеа во Ташкент на децата на славомакедонските борци на ДАГ. Ниту 70.000 цивилни бегалци кои грчката држава ги лиши од правото да се вратат во својата татковина во 1983 година. Ниту Славомакедонката Ирини Гини, Мирка Гинова, првата жена стрелана во граѓанска војна. Вие и вашите луѓе соочете се со тоа – рече Ципрас.