Неуспешните преговори на лидерите на најголемите политички партии и на европскиот комесар за проширување, Јоханес Хан, и неговата изјава дека е разочаран од одговорноста и од лидерството на некои од лидерите, наидоа на низа коментари на социјалните мрежи.