Турски војници ќе останат на Кипар без разлика каков и да биде договорот за повторно обединување на етнички поделениот остров, изјави денеска шефот на турската дипломатија, Мевлут Чавушоглу.

Тој истакна дека официјална Анкара нема да прифати мировен договор со кој би се барало целосно повлекување на турската армија од Кипар, нешто на што притиска Грција и меѓународно признаениот дел на Кипар, населен со Грци.

– Тие што сонуваат дека турската армија треба да замине од Кипар, би требало да се разбудат – рече Чавушоглу, додавајќи дека укинувањето на правото за воена интервенција на Кипар не е почетна точка за Турција.