Турските власти денеска спречиле 137 илегални мигранти од Турција да преминат на грчките острови на Егејско Море, јавува турската агенција „Анадолија“.

Како што изјавија од турската полиција, се работи за два одделни случаи. Во првиот случај 95 мигранти по потекло од Сирија, Авганистан и од Ирак се обиделе со три чамци да заминат од турскиот брег кон островите Лезбос и Хиос. Во вториот случај, 42 лица, меѓу кои и повеќе жени и деца, биле приведени додека се обидувале да стигнат до островот Кос.

Според податоците на турската крајбрежна стража, во текот на август вкупно 1.603 мигранти биле спречени во обидот да заминат од Турција кон Грција, што е двојно повеќе во споредба со претходниот месец.

Европската агенција за контрола на надворешните граници (Фронтекс), од своја страна, соопшти дека минатиот месец значително се зголемил бројот на мигранти кои од Турција пристигнале на грчките острови во Егејското Море.