Тројца турски државјани со бисквити примамувале малолетници во Битола за да ги фотографираат со мобилни телефони. Случај со ваква приказна вчера бил пријавен во СВР Битола откако татко на едно од малолетните деца успеал да ги претекне турските државјани и да побара помош од полицијата. Оваа вест денеска бргу се прошири меѓу битолчани и предизвика голема вознемиреност, особено кај родителите со школски деца. Дали станува збор за туристичка љубопитност, наивност или, пак, за некоја опасна појава како трговија со луѓе, малолетничка порнографија и слично, допрва ќе се утврдува.

Неофицијално, во понеделникот, околу 18 часот, дете се враќало по Широк сокак од училиште кога во близина на Офицерскиот дом било пресретнато од маж кој му зборувал на англиски јазик со акцент на турски јазик. Потоа странецот го повикал детето на една од масите во кафулето од спротива, каде седеле уште двајца мажи и од него побарале на лист да ги напише своите лични податоци. Наводно, детето го напишало само своето име. Додека тоа пишувало, Турците постојано го фотографирале, а во меѓувреме го прашувале и за историјата на градот Битола.
Кога си заминало дома, детето се им раскажало на родителите, а тие успеале да ги најдат странците и случајот да го пријават во полиција. Наводно, во мобилните телефони на странците имало фотографии од дузина деца од Битола, а најголем дел од Роми.

Портпаролот на СВР Битола, Сања Стаматова, за „Мета“ потврдува дека е пријавен ваков случај, но според полицијата, неовластеното снимање и фотографирање се гони по приватна тужба. Таткото бил посоветуван да ангажира адвокат и да побара помош од други надлежни институции. На суд ќе се утврдува која им била целта на турските државјани. На социјалните мрежи веќе се појави и копија од полицискиот записник, а битолчани вознемирено коментираат дека треба да се расчисти случајот и да се утврди дали се работи за нешто сериозно или е во прашање туристичка љубопитност.