Турскиот парламент во четвртокот го усвои законот предложен од претседателот Таип Ердоган со кој новинарите и корисниците на социјалните мрежи ќе добијат казна затвор до три години за ширење „дезинформации“, и покрај длабоката загриженост за слободата на говорот.

Пратениците од владејачката партија на Ердоган и нејзините националистички сојузници, кои заедно имаат мнозинство, гласаа за одобрување на нацрт-законот дури и кога пратениците од опозицијата, европските земји и активистите за медиумски права повикаа да се укине.

Најмногу загриженост за слободното изразување покрена членот 29 на законот, во кој се вели дека оние кои шират лажни информации на интернет за безбедноста на Турција за да „создадат страв и да го нарушат јавниот ред“ ќе се соочат со затворска казна од една до три години.

Критичарите рекоа дека не постои јасна дефиниција за „лажни или погрешни информации“, оставајќи го законот отворен за злоупотреба од страна на судовите за кои велат дека агресивно се справувале со отвореното несогласување во последните години во земјата со околу 85 милиони жители.

Енгин Алтај, пратеник од главната опозициска Републиканска народна партија (ЦХП), неколку минути пред последното гласање рече дека земјата веќе заостанува зад повеќето други во слободата на медиумите и дека законот прави „да е невозможно да се категоризира на овие листи“.

Партијата на Ердоган, од своја страна, информира дека е потребна легислатива за справување со дезинформациите и лажните обвинувања на социјалните мрежи и дека нема да биде замолчена опозицијата.

Предлог-законот сега оди кај претседателот на конечно одобрување.