Предлог-измените на законот за употреба на македонскиот јазик, кои што предвидуваат одблокирање на процесот за полагање на лекторскиот испит, се влезени во собраниска процедура, информираше денеска на прес-конференција пратеничката на СДСМ, Ивана Туфегџиќ.

Таа додаде дека „претходната власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ, со несопроведливи законски измени, нема издадено лиценца за лектор од 2013 година до денес .“

-Тоа предизвикува огромна штета врз заштитата и унапредувањето на македонскиот литературен стандарден јазик и неговото кирилско писмо. Оваа грешка, со овие предлог-измени, денеска ја поправаме и затоа го одблокираме процесот за полагање на лекторскиот испит. Ова впрочем е првиот чекор кон заштитата и унапредувањето на македонскиот јазик и неговото кирилско писмо – изјави Туфегџиќ.