Интервентен откуп на ориз за државните стокови резерви тешко може да се изведе, рече денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков. Како што изјави министерот, проблемот e во тоа што во државниот буџет не била предвидена таква ставка.

Пред само една недела, заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ванчо Костадиновски, на производителите на ориз им најави дека Владата ќе дозволи интервентен откуп на ориз за стокови резерви.

Во Кочанско стојат неоткупени дури 70 отсто од ланската реколта. Министерот Цветков рече дека можно е на земјоделците да им се плати надомест за секој предаден килограм ориз на откупувачите и на таков начин да го решат проблемот.

Останува прашањето како Владата планира да ги стимулира откупувачите, кои речиси комплетно го стопираа откупот поради слабата побарувачка на пазарот.