Директорот на Центарот за управување со кризи, Агрон Буџаку, по состанокот со одговорните лица кои го известувале за состојбата со земјотресите во Охридскиот Регион кои се случуваат во континуитет неколку дена, ги уверува граѓаните дека нема место за паника и апелира да се почитуваат препораките.

– Присутните на состанокот уверуваат дека ние како институции на системот за справување со кризи, сме подготвени за што било што би се случило во иднина – истакна Буџаку.

Виталните објекти во Охрид се во функционална состојба и немаат никакви оштетувања, вели директорот на ИЗИИС, Михаил Гаревски.

– Забранивме моментална употреба на една градинка до Архивот на Охрид, не од аспект на тоа дека конструкцијата не чини, туку бидејќи се два објекта споени со фуга и постои мал ризик да не падне некој дел од малтер и да повреди некое дете. Забранивме употреба на два станбени објекти изградени пред 30-тите години од минатиот век, кои не се сеизмички и постои можност да се прошират пукнатините во објектите – вели Гаревски.

Според него, по земјотресот со магнитуда 5 се очекува афтершоковите да бидат со јачина од 3 или 4 степени според Рихтер кои, како што рече, се нормална појава по таква јачина на земјотрес.