Пожарот во атарот на село Требовље е сè уште активен кај местото Лутоец и покрај патот што води од селото Самоков, односно кај местото Дреноец, кој се протега низ борова шума од двете страни на патот. Жариштето е кај местото Јасикоец, кое се наоѓа во непосредна близина на патот и населеното место Растеш, соопштува Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Во моментов во активностите за гаснење на пожарот ангажирани се подрачните одделенија на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) од Македонски Брод, Прилеп и од Кичево. Се очекува да пристигнат уште лица од ДЗС, месно население, територијални противпожарни единици од Македонкси Брод, Скопје, Куманово и од Кавадарци, еден авион на ДЗС, војници од гарнизонот во Кичево, работници од ЈП „Македонски шуми“- подружници Македонски Брод и Кавадарци и од општина Македонски Брод.

Според ЦУК, гаснењето е отежнато поради големината на просторот, лошиот терен, високата температура и ветерот, како и поради тоа што станува збор за површина со борови.