Центарот за слобода „Цивил“ ја поздравува иницијативата да се продолжат преговорите за надминување на политичката криза, овојпат во Виена.

Во соопштението што го испратија до медиумите, од невладината организација велат дека со оглед на неуспехот на преговорите што се водеа и досега, неисполнувањето и опструкцијата на спроведувањето на договорот за надминување на политичката криза, продолжувањето на преговорите мора да добие поинаков формат и динамика.

„Работата на Специјалното јавно обвинителство е под постојана блокада, медиумите сè уште се под силна контрола на власта, а партијата и државата не се одвоени. Одлуката на Уставниот суд за можноста претседателот на државата да аболира лица кои извршиле изборна кражба, а веднаш потоа и одлуката на претседателот Ѓорге Иванов за аболиција на осомничените за злоупотреби, корупција, криминал и за изборни кражби претставуваат тежок удар врз напорите да се врати владеење на правото во земјата. Активностите на ДИК, вклучително и активностите поврзани со прочистувањето на избирачкиот список, не оставаат простор за минимум доверба во квалитетот на подготовките на изборниот процес“, пишува во соопштението.

„Цивил“ бара „преговори во интерес на граѓаните, а не за спас на дискредитирани политичари и на осомничени за криминал“.

Од невладината организација бараат во преговорите да се вклучат повеќе политички партии и претставници на граѓанското општество, организации, движења и иницијативи, за подиректно претставување на интересите на граѓаните на Република Македонија.