Грчкиот премиер Алексис Ципрас отвори нова мини „војна“ со странските кредитори и со грчката опозиција, ставајќи го неговиот предлог за „новогодишно пакетче“ за пензионерите и за островите на гласање во парламентот.

Гласањето ќе биде со прозивка по име и презиме на секој пратеник за и народот отворено да види дали опозицијата ги поддржува мерките со кои 1,6 милиони пензионери со ниска пензија ќе добијат новогодишен бонус од вкупно 617 милиони евра, а островите кои се погодени од бегалската криза ќе го задржат пониското ДДВ сè додека траат проблемите со бегалците.

Стратегискиот чекор на Ципрас за вакво отворено гласање за овие новогодишни „подароци“ на грчката влада кои доаѓаат во екот на мерките за штедење и на кратење на пензиите, дојде по одлуката на членовите на еврозоната да ги одложат мерките за олеснување на грчкиот долг поради бонусите кои ги најави грчката влада.

Одлуката на Ципрас со која се бара поддршка од сите партии во грчкиот парламент за мерки кои ќе му ја олеснат финансиската состојба на грчкиот народ и истовремено се отпор на притисокот на кредиторите, делумно потсетува на неговата драматична одлука за референдум за мерките кои ги предложија европските кредитори пред две години, референдум кој ја турна Грција во голема финансиска неизвесност.

Отворениот став на грчката влада е дека кредиторите треба да разберат дека грчкиот народ со години прави жртви и да ги почитуваат напорите на грчката страна, но и дека опозицијата треба да престане да ги поддржува кредиторите и постојано да биде на нивна страна наместо на страна на народот.

Гласањето е закажано за денеска попладне и реално претставува проблем за грчките опозициски партии, кои, од една страна, реагираат против строгите мерки за штедење и ветуваат подобри финансиски услови за народот, но, од друга страна, се противат на каква било идеја која би ја турнала Грција кон нова финансиска бездна и неизвесност, како пред две години.

Опозициските партии коментираат дека станува збор за политичка игра на Ципрас, но под знак прашалник е како ќе се изјаснат на јавното гласање со име и презиме за „новогодишните пакетчиња“ на грчката влада.