Грчкиот премиер Алексис Ципрас е оптимист дека грчката економија се враќа во живот по шест години меморандуми и штедење. Во интервју за весникот „Риал њуз“, Ципрас вели дека Грција за две години ќе го напушти и меморандумот за штедење.

– Ако до 24 мај успееме во тоа кон кое целиме, ќе се вратиме на берзите во 2017 година. Можно е и целосно да го напуштиме меморандумот за штедење и пред завршувањето на програмата во август 2018 година – вели Ципрас во интервјуто.

Оваа голема доза оптимизам доаѓа по позитивната средба на еврогрупата за Грција, на која беше одлучено државата да не мора да гласа нов пакет мерки, туку беше прифатен нејзиниот предлог во случај да не се исполнат целите да се активира механизам кој ќе ги запре исплатите во државната администрација. Ципрас е убеден дека овој механизам нема воопшто да се активира бидејќи Грција ќе го исполни договореното.

Грчката влада до 24 мај треба да ги затвори сите отворени прашања и да постигне договор со тројката, со што ќе добие зелено светло за исплаќање на новата рата од нејзиниот кредит. Прогнозите во Грција се дека државата ќе добие повеќе од очекуваното, од 9 до 11 милијарди евра, со што ќе се покријат потребите и за исплаќање на заемот и за трошоците во јавната администрација.

Штом се постигне договорот, во Грција се очекува дека Ципрас ќе направи големо проветрување во владата преку драстична владина реконструкција. Не се исклучува проширување на владиниот состав и со политичари кои припаѓаат на други опции од политичкиот спектар.