Разузнавачки служби од различни земји, вклучувајќи ја и американската Централна известувачка агенција (ЦИА), ги користеле услугите на панамската адвокатска компанија „Мосак Фонсека“ и отворале офшор-компании за да ги прикријат своите активности, јавуваат германските медиуми.

– Тајните агенти и нивните соработници ги користеле услугите на таа компанија – пишува „Зидојче цајтунг“, кој прв дојде до 11,5 милиони документи познати како „Панама пејперс“.

Овие документи откриле дека актуелни, но и поранешни високи официјални лица на тајните служби на најмалку три земји, Саудиска Арабија, Колумбија и Руанда, се меѓу клиентите на таа компанија, пишува весникот.