fbpx

Центар за третирање на спортски повреди денеска се отвори во ГОБ „8 Септември“

-

Во Градската општа болница „8 Септември“ денеска се отвори Центар за спортски трауматизам кој првенствено е наменет за професионални спортисти како и останатите пациенти со спортски повреди. Овие пациенти би имале приоритет како по однос на ортопедски преглед така и во однос на радиолошките и лабораториски испитувања.

„ Во однос на просторот, за почеток, центарот ќе функционира во рамките на одделението за Ортопедија и трауматологија. Во моментов одделението располага со 32 болнички кревети распоредени во 8 болнички соби. Во подготвка е вселување во дополнителен простор кој се ослободи со преместување на Специјалната болница за кардиохирургија Филип втори, а Министерство за здравство ни го додели за користење“, рече директорот на ГОБ „8 Септември“, Христијан Костов.

Тој додаде дека од голема важност за целосно функционирање на центарот е комуникацијата со спортските федерации и клубовите.

Во однос на стручниот кадар, Центарот ќе функционира со постоечкиот лекарски кадар. За закажување на прегледи во овој Центар, ќе има специјално издвоени термини во „Мој термин“ со точно одредени дијагнози.

Матурантите договараат ресторани за прослава, но и учат за матурскиот испит

Откако наставата се нормализира во последниве недели после лажните дојави за бомби, матурантите се подготвуваат за претстојните прослави, но и за полагање на испитот на зрелоста. Годинава за прв...
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
free online course
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
lynda course free download