Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, ја посети фабриката „Окитекс“ и се сретна со сопственикот, Миле Миленковски како и со претседателот на Синдикатот од текстилната, кожарската и чевларската индустрија, Љупчо Радовски.

Миленковски посочил дека законот за минимална плата дал резултат, но смета дека треба модернизација на оваа индустриска гранка. Оваа компанија е една од оние кои исплаќаат минимална плата без поддршка од државата.

Според синдикалниот претставник Радовски, законот се применува во целост.

На средбата, Царовска изјавила дека просечната плата во производство на облека се зголемила за 16 проценти, а во текстилната индустрија за 24 проценти, односно за 3.870 денари.

– Тоа покажува дека законот си ја заврши својата работа затоа што по статистика, 90 илјади граѓани добија покачување и земаат над 12 илјади денари плата. Со тоа добивме и покачување на просечната плата во Македонија за 5,6 отсто. Покачувањето се одвива без поголема поддршка од буџетот, односно само мал процент од фирмите аплицираат за субвенции. Ова покажува дека фирмите се во кондиција и можат да ја исплаќаат мининмалната плата, а тоа не се одразува негативно на самиот бизнис – изјави Царовска.