Нобеловата награда за медицина доделена им е на Вилијам Кемпбел од Ирска и на Сатоши Омура од Јапонија за нивната нова терапија за инфекции предизвикани од паразитски глисти, како и на Јоујоу Ту од Јапонија за нејзината терапија против маларија.

Сезоната на објавување на годинешните Нобелови награди почна денеска во Осло, со прогласувањето на добитниците на наградите за медицина, а следната награда ќе биде за физика и ќе биде објавена утре, додека в среда ќе биде соопштено името на добитникот на Нобеловата награда за хемија.

Нобеловата награда за книжевност ќе биде прогласена в четврток, за мир ќе биде соопштена в петок, додека за економија ќе биде објавена следниот понеделник.