Поради сомневање дека тргнале на пат за Сирија за да ѝ се приклучат на Исламска држава (ИД), тројца британски тинејџери, на возраст од 17 до 19 години, се уапсени во Турција, по налог на Скотланд јард.

Алармот стасал од родителите на тинејџерите, кои се посомневале во намерите на своите деца и навреме успеале да ја алармираат британската полиција. Во соработка со турските власти, тинејџерите се спречени да заминат во жариштето во Сирија.