Фото: Sincerely Media on Unsplash

Албанскиот универзитет во Скопје „Мајка Тереза“, за кој неколку пати беа најавувани решенија за изградба на неговиот објект, и понатаму е предмет на политичка пропаганда, но досега ништо конкретно не е преземено во тој правец. Студентите и понатаму посетуваат предавања во простории што не ги исполнуваат ниту минималните услови за учење, пишува Порталб.мк.

Овој универзитет беше отворен во 2016 година, но најавите за изградба на неговиот објект датираат уште од 2015 година, кога беше ветен модерен кампус.

Порталб.мк направи резиме на изјавите во текот на годините на поранешните министри за образование и ректорот на УМТ, кои неколкупати најавуваа решавање на проблемот со просториите и објектите на УМТ.

• 23.12.2015
Во 2015 година, поранешниот министер Адеми изјави дека објектот на новиот универзитет во Скопје ќе има околу 30.000 м2, а вредноста на инвестицијата за изградба на објектот ќе чини 15-20 милиони евра.

• 09.01.2016
По усвојувањето на законот за отворање на универзитетот, во Собрание, долгорочно решение за објектот и во јануари 2016 година не се најде. Поранешниот министер за образование и наука, Абдулаќим Адеми вети дека додека не се изгради новиот објект во касарна „Илинден“, студентите на универзитетот ќе учат во простории што ги користи ДУТ за дисперзирани студии во Скопје.

• 18.08.2016
Во август истата година, тогашниот министер Пиштар Лутфиу, информираше дека, привремениот објект ќе биде во поранешната Комерцијална банка.
„Јас и ја предложив на Владата зградата на поранешната Комерцијална банка, на вториот кат. Во тек на разговорите, матичните комисии имаа други предлози за некои алтернативи. За да го избегнам товарот на киријата, предложив државен објект, каде што ќе немаме кирија“, нагласи тој.

• 29.09.2016
Освен што немаше долгорочно решение и објект, овој универзитет се соочуваше и со проблемот да се изнајде привремен објект. Така, Лутфиу по еден месец се премисли и рече дека Министерството за образование и наука одлучило „Мајка Тереза“ да работи во зградата на Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје.

Како епилог, објектот на УМТ не се најде во ниту еден од горенаведените објекти, туку беше поделен на две локации, едниот дел се наоѓаше во дел од просториите на ОУ „Конгреси и Манастирит“, додека другиот дел се наоѓаше во зградата на ССМ. Ниту еден од капацитетите не ги исполнува условите за универзитетски студии.

Новиот Универзитет „Мајка Тереза“ започна да функционира на 27 октомври истата година и на истиот му беше отстапен простор што беше дел од касарната „Илинден“, каде што еднаш се вети дека наскоро ќе започне изградбата на објектот на универзитетот, но овој рок беше одложен, а од МОН велеа дека работите се очекува да започнат во 2017 година.

• 06.03.2017
Во јуни 2017 година, ректорот на овој универзитет, Азиз Положани изјави дека објектот ќе биде готов до 2020 година.

„Некои од планираните чекори се реализирани, а некои други се во тек на реализација. Како што е предвидено, објектот треба да биде готов во рок од 3 години и е во тендерска постапка. Како што рековме во септември, чекаме да се постават темелите и со тоа ќе се реши ова прашање“, рече ректорот на Универзитетот„ Мајка Тереза “Азиз Положани, во Културно -информативниот центар (КИЦ), во врска со прашањето за решавање на сопственоста на УМТ, за време на прославата на 130 -годишнината од првото албанско училиште и годишнина од формирањето на УМТ, пренесува Порталб.мк.

• 13.10.2017
Во октомври 2017 година, Универзитетот „Мајка Тереза“ ја објави одлуката за избор на идејниот проект за изградба на Универзитетскиот комплекс „Мајка Тереза“ во Скопје.

Притоа, за изградба на објектот, таа година, се издвои буџет од 200 милиони денари или околу 3 милиони и 252 илјади евра, но и покрај ова, изградбата на објектот пак не започна.

• 22.09.2021
Денес, 6 години по усвојувањето на законот за отворање на УМТ и 5 години од работењето на овој универзитет, точната судбина на неговиот објект не е позната и студентите и понатаму студираат во несоодветни универзитетски услови.

Вчера, три дена пред почетокот на кампањата за локалните избори, пак, актуелниот градоначалник на Чаир, Висар Ганиу, кој се кандидира за уште еден мандат, информираше дека е дадено зелено светло за изградба на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Општина Чаир.

„Почитувани граѓани, пренесуваме прекрасни вести за сите нас. Денеска на 59 -тата седница на Советот на општина Чаир беше одобрен Деталниот урбанистички план за блокот 9 од градскиот кварт ССИ 03, со кој се предвидува изградба на Универзитетот „Мајка Тереза“ во општина Чаир. Со ова се даде зелено светло за изградбата на Универзитетот Мајка Тереза“, објави Ганиу на својот профил на Фејсбук.