Фото: Министерство за труд и социјална политика
Концептот на еднакви можности е еден од клучните приоритети на Владата на Република Северна Македонија, што значи дека жените и мажите треба да имаат еднакви права и  еднаков глас во граѓанскиот и политичкиот живот, порача министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во обраќањето на 66-тата седница на Комисијата за статусот на жените во ОН во Њујорк.

Како што информира Министерството за труд и социјална политика, Тренчевска во својот говор се осврна на достигнувањата и предизвиците во оваа област, велејќи дека се главна мотивација и фокус во натамошното работење.

Таа ја истакна силната решителност и поддршката за создавање поодржлива иднина за сите, што значи преземање амбициозни климатски акции, препознавање и воведување на социјална правда и справување со родовата различност.

Исто така, Тренчевска посочи дека во рамките на тој процес Министерството за труд и социјална политика во тесна соработка со партнерите, систематски ги анализирало родово базираните разлики и ранливости во секторите поврзани со климата.

„Го започнавме процесот на градење на институционалните капацитети за вкрстување на родовата еднаквост и климатските промени, ги развивме македонските индикатори за родот и климатските промени во националните стратешки документи и ја воведовме  климатските промени како посебна стратешка област во новата Стратегија за родова еднаквост 2021-2026 година. Исто така го воведовме и концептот на родова еднаквост во Долгорочната стратегија за климатска акција и Законот за климатска акција. Почнувајќи речиси од нула, денес можеме да кажеме дека успеавме да воспоставиме повеќе од солидна основа и засадивме дрвца за родова еднаквост за намалување на емисиите на стакленички гасови“, нагласи министерката Тренчевска.

Таа рече и дека Република Северна Македонија се согласува со изјавата на Европската Унија и најостро ја осудува воената агресија врз Украина, изразувајќи солидарност со украинскиот народ.