Во извештајот на „Транспаренси интернешнел“ објавен во средата се вели дека Албанија прави напори за борба против корупцијата, но сепак е една од четирите земји со најкорумпирана политичка класа во Европа.

Податоци покажуваат дека за разлика од Косово, Шпанија и од Молдавија, каде што корупцијата се смета за еден од трите главни проблеми, во Албанија тоа не е случај.

„Транспаренси интернешнел“ проценува дека албанските граѓани сметаат дека нивната политичка класа е меѓу најкорумпираните од земјите вклучени во анализата.

„Граѓаните на Украина, Албанија, Босна и на Романија се повеќе склони кон ставот дека пратениците се многу корумпирани“, стои во извештајот.

Албанија се смета за една од земјите каде митото во замена за јавни услуги е широко распространето. Албанија ги има добиено највисоките оценки во регионот и во Европа, што покажува дека културата на ситна корупцијата е широко распространета, рангирајќи се на исто ниво со Русија и оставајќи ги зад себе само земјите од Централна Азија.