Извор: Скриншот од видео на ВМРО-ДПМНЕ

Поранешниот министер за финансии и предводникот на советничката листа на ВМРО-ДПМНЕ Трајко Славески денеска беше избран за нов претседател на Советот на град Скопје. Зад неговиот избор застанаа 26 советници од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Алијанса за Албанците и Алтернатива и ЛДП/ДОМ. Неговиот избор не го поддржаа советниците од СДСМ, ДУИ и Зелен хуман град.

И покрај тоа што дадоа поддршка на изборот на Трајко Славески за нов претседател на Советот на град Скопје, советниците Никола Пановски и Теодора Крстевска од ЛДП и ДОМ се изјаснија дека ќе бидат опозиција во новиот состав на градскиот совет.

На локалните избори годинава ВМРО-ДПМНЕ освои 18 советници, СДСМ 12, ДУИ 5, Левица 4, Алијанса за Албанците/Алијанса 2, ЛДП/ДОМ 2 и Зелен хуман град 2 советници.

За формирање на мнозинство во скопскиот совет, неопходно е од вкупно 45-те советници, одлуките да ги поддржуваат минимум 23 градски советници.