Зголемени се телефонските јавувања во Брза помош во Тетово, каде граѓаните бараат помош за нарушеното здравје, како последица на топлотниот бран.

Оттаму велат дека здравствена помош бараат пациенти со нарушен кардиоваскуларен систем, но и со нервни болести. Се интервенира и кај здрави пациенти, кои поради работни обврски, се изложени на жешкото сонце во ударните термини од 10 до 18 часот.

– Кај здравите пациенти дури се јавуваат и потешки дијагнози, како мозочен удар, крвавење на мозокот, колабирање и слично. Тие мора да носат светла и лесна облека ако работаат на отворено, да пијат повеќе течности, а колку што има дозволуваат обврските, да се кријат под сенка – изјави лекарот Гзим Нуредини, началник на Брза помош во Тетово.

Особено внимание за време на голема горештина треба да обрнат луѓето со пекумерна тежина и тие кои не се кондициски подготвени.

– Не сме регистрирале пациент кој е кондиционо подготвен, односно спортист, да се пожали на некој здравствен проблем, предизвикан од топлото време – додаде Нуредини.

Граѓаните се жалат дека лошата урбанизација во градот, каде нема зелени површини, а големите згради го спречуваат слободното циркулирање на воздухот, дополнително ја вжештуваат и задушуваат градската средина.

– Тука, во Тетово, сме како во бункер. Порано дуваше ветер од Шара, а сега целиот град е ограден од големите згради, па човек не може да земе воздух. Градските власти за овој проблем не размислуваат, ниту преземаат нешто – изјави еден тетовец.

Во градот под Шара ретко може да се забележат јавни чешми кои се потребни за разладување и за пиење вода за време на летниот период. Не постојат ниту фонтани и паркови.