fbpx

Топењето на Антарктикот за 26 години го покачило морското ниво за 7,6 милиметри

-

Големо истражување на 84 научници од 44 меѓународни организации покажа дека топењето на мразот на Антарктикот го покачило нивото на морињата и океаните за 7,6 милиметри од 1992 година досега, а речиси половина од тоа покачување се случило во последните пет години.

Ендрју Шепард од Универзитетот на Лидс во Обединетото Кралство и Ерик Ајвинс од Лабораторијата за млазен погон на американската НАСА се координатори на групата научници која истражувала користејќи сателитски снимки за да утврдат како се менува топографијата од покривката од мраз на Јужниот континент.

Истражувањето објавено во научната ревија „Нејчер“ покажала дека до 2012 година, кога била спроведена претходната ваква студија, Антарктикот губел 76 милијарди тони мраз секоја година, покачувајќи го морското ниво за 0,2 милиметри годишно.

Но оттогаш стапката на топење на антарктичкиот мраз е трипати поголема. Меѓу 2012 и 2017 година, Антарктикот губел 219 милијарди тони мраз секоја година, покачувајќи ги во истиот период нивоата на океаните и морињата за 0,6 милиметри секоја година. Инаку, кога би се растопил сиот мраз на Антарктикот, нивото на морињата и океаните би се зголемило за 58 метри.

– Долго време претпоставуваме дека климатските промени на целата Земјина топка ќе влијаат на поларните капи. Благодарение на сателитите што ги лансираа нашите вселенски агенции, сега со голема прецизност може да го следиме топењето на мразот и зголемувањето на нивоата на морињата и океаните во целиот свет. Според нашата анализа, има нагло зголемување на топењето на мразот на Антарктикот во последната деценија, а овој континент сега ги покачува морските нивоа побргу отколку кога било претходно во изминатите 25 години – вели Шепард.

Матурантите договараат ресторани за прослава, но и учат за матурскиот испит

Откако наставата се нормализира во последниве недели после лажните дојави за бомби, матурантите се подготвуваат за претстојните прослави, но и за полагање на испитот на зрелоста. Годинава за прв...
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
online free course
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
online free course