Македонецот Томи Стефановски е победник на јубилејниот, триесети Охридски пливачки маратон, кој се пливаше на триесет километарската патека „Климе Савин“, од Свети Наум до Охрид.

Стефановски во фото-финиш стигна прв заедно со минатогодишниот победник, исто така од Македонија, Евгениј Поп Ацев, но тој непрописно влезе со мало промашување на целта што го чинеше губење на второто место. Тоа му припадна на Едуардо Стокино од Италија, а трет беше Матеус Евангелиста од Бразил.

Во женска конкуренција, прва на целта стигна Олга Козудуб од Украина.

На маратонот беа пријавени 18 наптреварувачки од повеќе држави во светот. Маратонот се одржува под покровителство на претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, додека негови организатори, покрај ФИНА, беа Пливачката федерација на Македонија (ПФМ), градот Охрид, охридскиот Сојуз на спортови и Агенцијата за спорт и млади, која го финасираше со 400 000 денари.

Охридскиот пливачки маратон е еден трите годинава кои се одржуваат во „Гран-при“ серијата на Светската пливачка федерација (ФИНА).