fbpx

Тодоров: Во Македонија ќе се легализира канабисот за медицински цели

-

Министерот за здравство, Никола Тодоров, денеска соопшти дека Mинистерството за здравство, по опсежните јавни дебати, ќе поднесе предлог-закон за употреба на канабисот за медицински цели.

– По изнесување на различни искуства и воочување на добивките и ризиците од употребата на канабис во медицински цели, денеска сакам да информирам дека Министерството за здравство во соработка со Агенцијата за лекови и медицински средства подготви предлог-закон за изменување и за дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции во насока на легална контролирана употреба на производи од канабис за медицински цели во Република Македонија – изјави Тодоров.

Тој информираше дека во однос на овој закон ќе следуваат уште јавни дебати, а следната ќе биде в недела.

Според предлог-законот, канабисот ќе може да се произведува и да се користи само во Македонија и ќе може да го произведуваат само правни лица.

Физичко лице не смее да произведува коноп за медицински цели, а тоа дело ќе биде казниво според закон.

Предвидено е конопот да се користи за лица што имаат ХИВ, онколошки заболувања, болки и слично и сето тоа ќе биде само по препорака на доктор.

Проекциите се законот да биде готов за околу два месеци, со тоа што во моментов е сè уште на јавна дебата, потоа треба да биде на владина седница и да биде изгласан во Собранието.

 

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course