Тимот од Фондацијата „Метаморфозис“ што го спроведува проектот „Отворени образовни ресурси“  го посети основното училиште „Гоце Делчев“ во село Василево, струмичко. Таму беше одржана презентација на концептот на ООР и наставниците беа запознаени со користа од ваквите ресурси преку вистински примери каде редовно тие се употребуваат.

По презентирањето на концептот на отворени образовни ресурси следува работилница од интерактивен карактер на која наставниците беа охрабрени да создадат ресурси и соодветно да ги заштитат со Криејтив Комонс лиценци. На секоја работилница посебно внимание се посветува на создавањето на отворени ресурси на јазиците на малцинските заедници.

Проектот „Отворени образовни ресурси“ е поддржан од Фондацијата Отворено Општество – Македонија.