Револтирани жители од тетовската населба Деребој, од утре нема да дозволат тетовскиот отпад да се претовара на влезот од градот, на локацијата која е претворена во дива депонија. Утринава почнаа да ја оградуваат локацијата и најавија дека од утре нема да ги пропуштаат камионите на Јавното комунално претпријатие Тетово, на ова место да го истура и да го претовара сметот.

– Дивата депонија е на само неколку метри од нашите домови. Од Општина Тетово неколкупати ни ветиле дека ќе го тргнат сметот од ова место и повеќе нема да го носат, но ниту едно ветување не е исполнето. Секој ден се разболуваме од дивата депонија, од каде се шири непријатна миризба и чад кога повремено се пали. Затоа се решивме на ваков чекор и ќе ја оградиме оваа локација со железна ограда, за да ги заштитиме нашите деца од разни заразни болести – изјави Ибраим Љока, жител на тетовската населба Деребој.

Од Јавното комунално претпријатие Тетово велат дека ќе се обидат да најдат заеднички јазик со жителите од Деребој. Во меѓувреме се преземаат мерки од март годинава, тетовскиот отпад да почне да се претовара по сите стандарди надвор од градот.

– Ние од наредниот месец или на почетокот на март, ќе го претовараме тетовскиот отпад надвор од градот. Сметот пред да се транспортира во скопската депонија Дрисла, ќе се истура и ќе се претовара во специјални контејнери и сметот на земја повеќе нема да се истура – изјави директорот на Јавното комунално претпријатие Тетово, Џелал Цека.

Тој додаде дека се работи на трајно решение на проблемот со тетовскиот отпад. Според него, се планира изградба на претоварна станица, каде исто така и ќе се рециклира сметот.
Вакви ветувања се дадени повеќепати и од сегашните и од претходните градски власти, но деценискиот проблем со тетовскиот отпад сè уште не се реши.