Млади граѓани поведоа инцијатива под името „Ултиматум до Општина Тетово за Спортскиот центар“.

Тие попладнево од терените на спортскиот центар, кој е запуштен со децении, побараа што поскоро надлежните да преземат мерки за негова реконструкција. Во спротивно, најавија дека сами ќе почнат со обнова на единствената слободна површина во градот, наменета за спорт одмор и за рекреација.

– Ние го користиме зборот ултиматум. Тоа значи ако надлежните не почнат за две недели со работа тука, ќе почнеме ние сами. Сега може да очекуваат фирмите од Тетово кои деновиве добија благодарници за општествена одговорност да им тропнеме на врата и да им побараме помош – изјави Александар Маневски од иницијативата „Ултиматум до Општина Тетово за Спортскиот центар“.

Градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, рече дека Општина Тетово има план за обнова на центарот. Но според неа, обновата не зависи само од локалната власт, затоа што концесионер на спортскиот центар е приватна фирма.

– За спортскиот центар размислуваме да отвориме јавен повик за идејно решение, но треба да се има предвид фактот дека спортскиот центар, за разлика од стадионите, е даден под концесија. Значи има разлика, кај стадионите во Тетово концесионерот се повлече во корист на Општината, а за спортскиот центар треба да има еден процес – изјави Арифи.

Спортскиот центар во Тетово е претворен во ѓубриште и во урнатина. Терените и сите детски реквизити се уништени, а фудбалското игралиште се користи за диво паркирање возила.