Дводневниот самит Г20 на економски најсилните земји во светот, минува во знакот на дипломатска војна меѓу Русија и Западот поради кризата во Украина.

Неколку западни земји синоќа ја критикуваа Русија, а најгласен во тоа беше американскиот претседател Барак Обама, кој изјави дека САД се противат на „Руската агресија во Украина, бидејќи тоа претставува закана за целиот свет“.
Домаќинот на самитот, австралискиот премиер Тони Абот, го обвини рускиот претседател Владимир Путин дека сака да ја обнови „изгубената слава на царска Русија и на Советскиот Сојуз“, додека британскиот премиер Дејвид Камерон рече дека Русија „сака да ги напаѓа помалите земји“.

Абот, кој утринава ги прими своите колеги од Г20, се обиде да ги ублажи тензиите во Бризбен, градот каде траат протести против собирот, молејќи ги лидерите меѓусебно да си се обраќаат по име, а не по презиме, за да се создаде „потопла атмосфера“.

– Би било убаво да се викаме по име, бидејќи без разлика на нашите несогласување, сметам дека треба меѓу нас да постои човечка топлина – рече Абот.

Покрај односите меѓу Русија и Западот, на официјалниот дневен ред се поттикнувањето на економскиот раст во светот, зголемување на довербата во банкарскиот систем и спречување на мултинационалните компании да го избегнуваат плаќањето данок.

Покрај лидерите-членки на Г20, на собирот учествуваат и министрите за финансии и гувернерите на националните банки на 19 земји – Аргентина, Австралија, Бразил, Франција, Германија, Индија, Индонезија, Италија, Јапонија, Јужна Африка, Канада, Кина, Мексико, Русија, Саудиска Арабија, САД, Турција, Велика Британија, како и гувернерот на Европската централна банка.