„Има кој мисли на татковината, има Македонци чесни патриоти кои до последна капка крв ќе се борат оваа држава да остане таква каква што е, зашто нашите предци ни ја оставиле во аманет и наша чест и одговорност е да ја браниме таа татковина“, изјави Јохан Тарчуловски од ВМРО-ДПМНЕ на панихидата за сите загинати во конфликтот во 2001 година и од настаните од мај 2015 во Куманово, која се одржа во манастирот „Св. Јоаким Осоговски“ кај Крива Паланка.

Тој додаде дека не станува збор за никаква политика, туку за одбрана на татковината.

– Никој не може да ја погази волјата на народот, а народот сака унитарна држава, со еден и единствен јазик, македонски – рече Тарчуловски.

На панихидата присуствуваше и претседателот Ѓорге Иванов, кој рече дека настанот се одржува пред големиот христијански празник Прочка, кој во духот на христијанството и на нашите предци нè учи да простуваме.

– Тука сме да им оддадеме почит на бранителите, но и на нивните најблиски, зашто тагата треба да се сподели, но и да им кажеме дека нивната жртва и дело нема да бидат заборавени – додаде Иванов.