Министерот за здравство, Арбен Таравари, потврди дека двајцата пациенти што починаа на Клиниката за инфективни болести, биле жртви на вирусот хантаан, односно корејска хеморагиска треска, како што претходно објави „Мета“.

Тој додаде дека се шпекулација информациите за уште еден починат и дека ситуацијата е под контрола. Таравари информираше дека седумте пациенти од Гостивар кои биле во контакт со веќе починатите лица се хоспитализирани на Клиниката за инфективни болести во Скопје и се во добра здравствена состојба, без никаков ризик по нивните животи.

– Стигнати се резултатите од лабораториските испитувања и се работи за подобрата варијанта на хантаан-вирусот, кој, за среќа, не се пренесува од човек на човек, туку од глодари. Веројатно, од нивната храна е пренесен овој вирус, кој спаѓа во групата на хеморагични трески, но во најлесната варијанта, бидејќи не може да се пренесе од човек на човек – изјави Таравари во своето видеообраќање од Соединетите Американски Држави, каде што престојува службено.

Тој додаде дека екипите од епидемиолошката служба од Институтот за јавно здравје биле на терен во Симница, Гостиварско, и дека е направена комплетна дезинсекција, дератизација и дезинфекција на теренот каде што се движеле двајцата починати пациенти.

Министерот информираше дека од почетокот на годината досега, на Клиниката за инфективни болести имало и други четири пациенти инфицирани од овој вирус, но немале никакви последици.