Тамара Димовска, 10-годишното девојче од Велес што почина точно пред три години и покрај ветувањата за соодветен третман од страна на тогашниот министер Никола Тодоров и раководство на Фондот за здравство, стана симбол за здравствените политики на тогашната власт. Нејзината смрт додека чекаше операција во Турција беше повод за големи протести пред Министерството за здравство.

Чекајќи операција заради деформацијата на `рбетот –  во Турција, оти во Македонија не профункционира Спиналниот центар – Тамара почина во својот дом во Велес на 9 февруари 2015 година. Во тоа време тогашната власт на ВМРО-ДПМНЕ уште трошеше милиони евра на проектите од „Скопје 2014.

Сумата од 100.000 евра не изгледа дека била некаков проблем. Доказ за тоа е на пример само за колонадата пред Македонска опера и балет (МОБ), во тоа време на владеење на коалицијата ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се потрошени, како што наведе Призма, 1,4 милиони евра – за спас на 14 Тамари.

Два и пол месеци пред тоа, во ноември 2014, граѓаните уште организираа акции за собирање пари за нејзиното лекување во странство. Една година претходно вградената шипка во нејзиниот рбет била отстранета оти била премала за тогашната висина. Граѓаните порачуваа дека се потребни 30.000 евра за соодветен зафат во Хрватска, а 100.000 евра за операција во Турција или во САД.

Но,  Тамара не ги доби потребните документи за лекување во странство, а Фондот и Министерството за здравство ја одолговлекуваа процедурата за нејзина операција.

Како што подоцна ќе се открие, имало злоупотреби на случајот на Тамара заради промоција на Спиналниот центар, односно таа не била испратена во странство на товар на Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) со цел да биде оперирана во новиот центар и така да се создаде публицитет за тој проект.

ФЗОМ на 8 октомври 2014 година испратил допис со кој препорачува пациентите што боледуваат од сколиоза, кифоза или кифосколиоза да не бидат упатувани на лекување во странство бидејќи „се работи за заболувања при кои не постои итност за оперативно лекување“.

Дописот бил испратен до директорот на Клиниката за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација, интензивно лекување и ургентен центар, како и до раководителите на Клиниката за трауматологија, Клиниката за ортопедски болести, Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување и на Ургентниот центар. Ова известување било упатено и до првостепената и до второстепената лекарска комисија кои одлучувале за случаите

На 1 јуни лани, десетина минути пред Тодоров да му ја предаде функцијата на новиот министер, Арбен Таравари, кон него пукаше дедото на Тамара.