Дали градоначалникот Владимир Талески три месеци во куќен притвор го кроеше ребалансот на буџетот? Каде е ветениот стадион, затворениот базен, фонтаните…? Ова беа само дел од низата прашања што советниците од опозицијата ги упатија до колегите од власта откако на седница на Советот на Општина Битола се најде ребалансот на општинскиот буџет.

Советничката во Советот на Општна Битола од ВМРО-Народна партија, Габриела Илиевска, денеска од говорницата му порача на Талески дека го чека нов притвор и дека тесна ќе му биде улицата Широка, алудирајќи на единственото појавување на битолскиот градоначалник по излегувањето од притвор, токму на асфалтирањето на оваа улица.

– Додека градоначалникот одмораше, дома го осмислуваше ребалансот? Сè што е напишано во него нема врска со реалноста. Еден капитален прокет не е направен, ниту стадион, ниту затворен базен, ниту фонтана, ниту асфалтирани улици. Талески е најголемиот срам за Битола и не можам да сфатам зошто од петни жили го браните. За жал, Битола ќе биде запаметена како град што имал само еден капитален прокет, а тоа е притворот на Талески – рече советничката Илиевска.

На нејзината изјава не останаа рамнодушни советниците од власта, кои возвратија со народни поговорки.

– Храброст е, а и не е храброст, туку лудост, она што е видливо да се оспорува, да се негира или, како што народот рекол, да се прави при очи слеп. Ете, токму тоа денеска опозицијата се обидува да го направи. Резултатите се видливи – рече советничката на ВМРО-ДПМНЕ, Виолета Ковачевиќ.

Советниците од опозицијата, пак, побараа Талески сам да дојде на седница и да каже како ги трошел и како мисли да ги дотроши народните пари.